Golden Cirle - Þingvellir

The Golden Circle kändes som ett måste när vi kom till Reykjavik. Besök på Tingvalla, Geysir och Gullfors på samma dag. En över tio mil lång rundresa med bil på sydvästra Island. Vi var dock inte ensamma...
Þingvellir är en geologisk skönhet och turistfälla. Vi tog dock turen samma dag som ett gigantiskt kryssningsfartyg från Italien till i Reykjaviks hamn. Det skickade i en strid ström ut busslaster med folk till The Golden Circle.
Tingvalla på svenska, vilket är förvirrande för en del. Jag ser framför mig bandyfolket lite fånigt stirrande på de teutoniska förskjutningarna och undra var i herrans namn den konstfrusna isbanan i Karlstad tagit vägen. Þingvellir är namnet med isländsk stavning, vilket anglifierats till Thingvellir.
Þingvellir är intressant på flera sätt. En geologisk teori säger att man här kan se mötet mellan den eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattan komma i dagern. En annan teori är att sprickan bildats genom den aktiviteten i vulkanen Hengill. Den teorin anses numera vara den mest troliga.
Þingvellir är också en historiskt viktig plats för islänningarna. Det var här Island år 930 höll sitt första allting vid Lagberget, en klippa med utmärkta akustiska förhållanden så att alla skulle höra vad som sades.

Nedanför klipporna ligger Islands största sjö, sagolikt vackra Þingvallavatn.

Kommentarer