Nuuk – Grönlands huvudstad

Efter över en vecka på båt i västlig och nordlig riktning nådde vi Nuuk, Grönlands huvudstad. Trots det långa avståndet kände vi oss konstigt nog inte så långt hemifrån ändå.
Grönlänningarna, de flesta, pratar ju danska, så vi kunde göra oss förstådda. Ungefär som på efter en 20 minuters båtresa över sundet från Helsingborg till Helsingör.
Nuuk är en kontrasternas stad, med tung industri i hamnområdet vid sidan av bostadshus byggda våghalsigt högt upp på klipporna.
Äldre hus blandas i Nuuks centrum med futuristiska byggnader i glas och betong, 10-vånings höghus vid sidan av gamla trähus.
Men här finns allt de som vi är vana vid ska finnas i en storstad; köpcentrum, gågator, banker, sport- och simhall.
Nuuk grundades av misssionären Hans Egede på 1700-talet, som skickats till Grönland av danske kungen för att hitta ättlingar till de vikingar som emigrerat hit på 900-talet och som då senast hörts av i början av 1400-talet.
Några vikingar kan han inte ha hittat, det är fortfarande ett mysterium varför de försvann från Grönland. Däremot bodde här innuter som redan då haft bosättningar på platsen i hundratals år.
Den danske missionären lämnade Nuuk efter sju år, kvar finns den lilla röda träkyrka han byggde.
Kommentarer