Flugfiske vid Prestvhammur

I första dalgången öster om Akureyri slingrar sig floden Fnjoska. I dalgången efter ligger floden Laxa och fiskestugan Prestvhammur.
Det var dit Arvid och jag åkte med hyrbil, en suzukijeep, för att flugfiska.
Platsen skulle vara bra, här skulle öringen stå bakom varje sten, lovade fiskeguiden Matti och sålde ett fiskekort över dan till oss lika dyrt som ett årskort i bowlinghallen hemma.

Men Matti höll vad han lovade, Arvid fick fick hugg nästan direkt och kämpade sen länge med en vildsint islandsöring som inte alls var intresserad av att bli inhalad av några gästfiskande svenskar.
Den var säkert livrädd, men behövde inte vara det, Arvid släpper alltid tillbaka sina fångster. Så gjorde han den här gången också.
Det blev fler fångster under den fina dag vi fick vid Prestvhammur. Nåja, det var Arvid som fiskade, jag fotade och tittade på och hann till och med sola en stund i den andra dagar så sällsynta solen på denna plats.
Den största fisken fick han dock aldrig upp. Den slet av linan precis när Arvid skulle landa den i håven efter nästan en halvtimmes nervdaller av rusande lina, ryck och hopp.
De fiskar vi tidigare fått vägde mellan 300 och 500 gram, den här måste varit på minst två kilo hävdade Arvid. Men de bästa fiskehistorierna är ju alltid dem där fisken inte fångas, eller hur?


Kommentarer